У минулому році депутати прийняли зміни до закону про мобілізаційну підготовку й мобілізацію, відповідно до яких жінки, які отримали медичну або фармацевтичну спеціальність, мають обов'язок стати на військовий облік. Нові правила почали діяти вже з 1 жовтня цього року.

Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube
Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube

Чи будуть вже цієї осені вручати повістки представникам прекрасної статі розповів речник Полтавського обласного ТЦК та СП Роман Істомін.

Він зазначив, що поки що під час мобілізації, жінок не будуть примусово відправляти в армію, однак представники жіночої статі все ж таки можуть отримати повістку та в теорії їх можуть викликати до військкомату.

Жінки у ЗСУ, скріншот: Youtube
Жінки у ЗСУ, скріншот: Youtube

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

"Жінки, безумовно, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час, або ж піти на службу добровільно, підписавши контракт,"
– наголосив Істомін.

Однак при цьому наголошується, що більшість жінок, які зараз перебувають на військовому обліку, мають право на відстрочку чи звільнення.

Жінки у ЗСУ, Ілюстративне фото
Жінки у ЗСУ, Ілюстративне фото

"Більшість осіб жіночої статі, які перебувають на військовому обліку, мають право на відстрочку або звільнення. Зокрема, у разі, якщо жінка одна виховує неповнолітню дитину, дитину з інвалідністю чи є мамою трьох дітей. Якщо у подружжя військовозобов’язаних є на утриманні неповнолітня дитина, то призваним до ЗСУ може бути лише один з батьків. Але якщо дитина в такій родині вже доросла, і також підлягає мобілізації, то призвати можуть всіх трьох", — говорить Роман Істомін.

Жінки в ЗСУ, фото: ukrinform
Жінки в ЗСУ, фото: ukrinform

Також фахівець зазначив, що до 31 грудня 2026 року жінки з медичною та фармацевтичною освітою зможуть отримати роботу без подання військового квитка.

Втім, роботодавець має їх попередити про те, що підприємство буде все-одно зобов'язане повідомляти про них до ТЦК та СП.

Нагадаємо, бурхливі 90-ті повертаються: капітан ЗСУ розповів, як працівники ТЦК порушують закони

Як повідомляв "Знай.uа", "кульгають без діла криві та контужені": блогер показав службу обмежено придатних

Знай.ua писав, перекривають дорогу та кидаються під колеса: адвокат розповів, як діють воєнкоми на дорогах