Таке свято, як Покровська батьківська субота щорічно відзначається напередодні іншої великої церковної урочистості – Покрови Пресвятої Богородиці.

Воно, у свою чергу, з 2023 року відзначаєте щороку 1 жовтня, у сязі з переходом на новоюліанський календар. Покровська субота належить до Вселенських панахидів, яких у році всього три. Це також дуже важливі урочистості, які вшановують у всьому світі. І на честь такої урочистості ми вирішили розповісти вам, що обов'язково потрібно зробити у Покровську батьківську суботу 30 вересня.

Що потрібно зробити у Покровську батьківську суботу

Покровська батьківська субота – це свято, коли потрібно шанувати всіх покійних родичів та знайомих за східнослов'янськими традиціями. До речі, "батьківським" це свято називається тому, що за християнськими повір'ями померлі люди потрапляють в один світ зі своїми батьками. Крім цього, варто сказати, що Покровська батьківська субота має досить багато різних традицій, про які ми хочемо зараз розповісти вам.

Популярні новини зараз
Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Насамперед у свято 30 вересня потрібно сходити до церкви. Цього дня там влаштовують божественні літургії, де всі християни моляться за упокій душ вже померлих. Варто зазначити, що у Покровську батьківську суботу люди зазвичай приносять із собою записки про упокій із іменами померлих близьких людей.

Крім цього, свято 30 вересня примітне тим, що люди з собою до церкви приносять їжу та вино для здійснення літургії та поминання померлих. Потім, до речі, все це віддається тим, хто потребує.

Так само Покровська батьківська ніч була дуже важливою саме для українців. Цього дня було прийнято ходити на цвинтарі, але лише після служби у церкві. Люди відвідують своїх мертвих родичів, прибирають на могилах, наводять їх у повний лад, і приносять свіжі квіти.

Кладовище, скріншот: YouTube
Кладовище, скріншот: YouTube

Нагадаємо про Батьківські суботи за новим календарем: коли Покровська, Димитрієвська та Михайлівська.

Раніше ми повідомляли про молитву до Божої Матері за здоров'я і благо за онуків і дітей: "Накрий своїм святим покровом, захисту від хвороби".