90-річний Джоел Лебовіц - відомий науковець у галузі фізики та математики, почесний професор кафедри математики Ратґерського університету - українець за походженням.

Джоел народився на Закарпатті, у містечку Тячів, 10 травня 1930 року в ортодоксальній єврейській родині. Тут він мешкав до 14 років, допоки не настав Голокост і його разом з рідними не депортували до концтабору Аушвіц.

Вся його сім`я - батьки та менша сестричка - була вбита. Вижити пощастило тільки Джоелу, який згодом зумів емігрувати до Сполучених Штатів, де отримав освіту і зайнявся наукою. Видання "Карпатський об'єктив" написало Джоелу і несподівано отримало відповідь.

– Чи часто згадуєте Тячів?

– Так, зараз я пам’ятаю його так, ніби тоді.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

– Які спогади залишились у Вас від рідного міста?

– Гарні спогади – про сім’ю та друзів. І погані – про переслідування у період після Чехословаччини, що призвели до депортації та вбивства більшості з них.

– Яким було ваше улюблене місце у Тячеві?

– Мабуть, це обійстя мого дідуся і бабусі з фруктовими деревами та волоськими горіхами та кількох моїх друзів.

Чи хотіли б Ви якось приїхати до Тячева?

І так, і ні. Моєї спільноти більше немає, а в синагозі зараз, я так розумію, спортзал.

– Чи шукаєте Ви іноді фотознімки Тячева, щоб дізнатись, як зараз виглядає місто?

Так, і дякую за надіслані фотографії. Місто, без сумніву, змінилося. Бажаю вам всього найкращого.

Нагадаємо, Знай повідомляв, що багато жителів Дніпра досі пам'ятають легендарного лікаря-інфекціоніста, яка під загрозою розстрілу рятувала тисячі солдатів під час Другої світової війни в підпільному госпіталі.

Також Знай писав, що 22 червня 1941 року — одна з найсумніших дат в нашій історії-початок Другої світової війни. Цей день нагадує про всіх убитих і закатованих у нацистському полоні.

Нещодавно Знай передавав, що зведена сестра жертви Голокосту Анни Франк Єва Шлосс розповіла, що знімки, на яких зображені нібито звільнені радянськими солдатами полонені концтабору Аушвіц-Біркенау (Освенцим) є підробкою.