В Ужгородському кафедральному соборі ГКЦ почали реставрувати унікальний розпис. Непроста історія та умови, які диктував час, залишили по собі пошкоджені, а то й знищені експонати, рощповідає 21 канал.

Реставратори акуратно знімають шари фарб та знаходять під ними давні розписи. До прикладу, барокового стилю. А далі повертають їм, так би мовити, первісне обличчя.

Це високий градус відповідальності, уважність до кожної деталі й можливість підійти надто близько до унікальних орнаментальних живописних зображень.

Реставрують розписи за транш Євросоюзу за проєктом "Реставрація спільної історичної та культурної спадщини". Частину коштів також оплачує архиєпархія. Реставрації передували кількарічні дослідження.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Ужгородський Хрестовоздвиженський кафедральний греко-католицький собор — головний греко-католицький храм міста Ужгород і святиня Мукачівської Греко-католицької Єпархії. Храм приурочений Воздвиженню Хреста.

Собор є одним із найвпізнаваніших архітектурних символів мальовничої столиці Закарпаття, які асоціюються з містом Ужгородом та його давньою історією.

Раніше портал Знай.uа писав про те, що на Закарпатті стародавній замок приховував "портал" до минулого: "Їх там десятки"

Також портал Знай.uа писав, що на Прикарпатті виявили секретну бібліотеку Бандери - ми багато чого не знали про ватажка УПА.

Також портал Знай.uа писав, що франківчани занепокоєні реставрацією історичної пам'ятки - "Зникли архітектурні елементи"