У Невицькому замку, що на Закарпатті, вчені виявили вежу донжон. На днях тут закінчилися перші археологічні дослідження. Споруда чекала реставрації роками, оскільки виникали проблемі зі береженням охоронної зони пам`ятки.

Про відкриття першого археологічного дослідження замкового донжону розповіли в Охоронній археологічній службі Інституту археології НАН України.

До розкопок долучилися експерт і науковець, що десятиліттями вивчає цю пам’ятку, Олександр Дзембас, представники УжНУ: Володимир Мойжес, Ігор Прохненко, Віктор Барзак, а також вихованці археологічного гуртка Закарпатського центру туризму під керівництвом Олександра Дзембаса – нинішні студенти різних факультетів УжНУ.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Про нововиявлені артефакти розповідає Володимир Мойжес: "Під час експедиції пощастило на деякі індивідуальні знахідки. Приміром, кований масивний наконечник арбалетної стріли. Таких там багато".

Про іншу цікаву знахідку – підвальне приміщення – розповідає Олександр Дзембас: "У ході реставраційних робіт до вежі донжон відновили вхід – раніше він був замурований. Саме там ми й провадили археологічні розкопки. Виявили невелике підвальне приміщення завглибшки 4 метри, завбільшки 11–12 квадратних метрів. Про нього досі було невідомо. Вже тепер можемо стверджувати, що це точно не підземний хід. Це підвал – складські приміщення. І там є перекриття від дерев’яної конструкції – стелажів чи сходів. Зазвичай у таких приміщеннях зберігали харчі та вино. Зброю ні, бо там волого.

У результаті маємо ще одне приміщення, яке може бути функціональним. У перспективі це приміщення також буде відкритим до огляду. А поки що там потрібно зміцнювати фундамент".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, єгипетська мумія птаха виявилася людським немовлям з вовчою пащею

Як повідомляв портал Знай.ua, єгипетська мумія розкрила вченим секрети стародавньої медицини

Також Знай.ua писав, мумія дитини розкрила археологам таємницю, яка зберігалася тисячоліття