Усі дороги на Міжгірщині зараз ведуть у гори по гриби. Природа щедро заврожаїлася делікатесними дарами зеленої комори. Тільки й чути розмови про тихе полювання – хто й де ходив, скільки кілограмів назбирав.

Але «грибною столицею» верховинського краю по праву вважається Тереблянська дельта. Розповідає Перший.

У смерекових масивах Чорної Ріки, на околицях села Свобода, спостерігається людське паломництво від світання до смеркання. У дрімучих хащах великий рій машин. Переважають мікроавтобуси, а це значить, що народу приїздить тьма-тьмуща.

Збирають біляки кошиками й великими торбами, як для себе, так і для продажу – прийомними пунктами наплодилися й села, й узлісся. Ціни стрибають залежно від врожаю. За першосортні боровики крамарі дають то 50, а то й 90 грн. Буває, що не менш смачні, але більшого розміру гриби, які кваліфікують чомусь другорядними, закуповують просто за смішними цінами.

Є щасливчики, котрі знаходять біляки-велетні вагою і 3 – 5 кг, або ж натрапляють на грибні царства, коли в радіусі 2 – 3 метрів назбирують кілька десятків боровиків.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Досвідчені місцеві умудряються за день двічі або тричі мандрувати по «зеленому океану» й підзаробити одразу 2-3 тисячи гривень. Ліс виручає населення за теперішнього безробіття.

То тут, то там чуєш про грибників-рекордсменів, які вже хваляться мішками насушених боровиків. Реалізують їх на ринках, особливо санаторно-курортних, і «сімейна казна» горян повниться.

У рясному асортименті ростуть і підосичники й підберезники, моховики, сироїжки, лисички, грузді, маслюки, рижики та інші, з яких відтак готують вишукані страви. Трапляються й унікальні знахідки.

Пенсіонер із с. Перенизь Федір Калинич, приміром, натрапив на грифолу кучеряву, яка ще має синонімічні назви баран-гриб або танцюючий (а по-закарпатськи – квочка). Він занесений у Червону книгу. Особлива його цінність – у лікарських властивостях. Велет під 10 кілограмів ледве вмістився в рюкзак.

Взагалі-то мікологи вважають, що не тільки на землі, а навіть у воді й повітрі зустрічається близько 80 000 видів грибів, щоправда, з них лиш майже пів тисячі їстівних. Отож треба бути уважними, збираючи їх, аби уникнути прикрих ситуацій, а ще необхідно добре орієнтуватися в лісі аби не заблукати в глухомані.

Нагадаємо, що Ужгород заполонила армія бабусь з молоком і салом, продають із землі: "Треба якось виживати"

Як повідомляв портал Знай.uа, унікальний бізнес львівського фермера привернув увагу всього світу: "3 мільйони євро з 1 гектара"

Також портал Знай.uа писав, про котлети з грибами: простий рецепт, який вдало урізноманітнить щоденне меню