Мукачево - чисте, доглянуте місто і має чимало туристичних родзинок. Проте справді європейським йому заважає називатися одна проблема – безхатьки. У Мукачеві ними немає кому опікуватися, окрім волонтерів. Влада поки що не бере активної участі у вирішенні проблеми. Але завдяки проєкту Громадських ініціатив все може змінитися. Розповідає Depo Закарпаття.

Про мукачівських безхатьків активно заговорили у 2018-му, коли в місті з’явилася жінка, яку назвали "Плювачкою". У мережі Facebook почали з’являтися обурливі дописи, що буцімто вона плює на перехожих і навіть виливає сечу. Жінка пересувалася у інвалідному візку, хоча, як виявилося згодом, абсолютного його не потребувала.

Оскільки "оселилася" вона у центрі міста, історія отримала великий резонанс. Соціальні служби намагалися відправити жінку до психіатра, проте лікар ніяких відхилень не знайшов. Натомість з'ясувалося, що вона має матір, що живе в Австрії, та родичів на Закарпатті, проте ні з ким не спілкується. Все соціальні служби з’ясували і зробили під тиском громадськості.

Історія "Плювачки" привернула увагу до безпритульних людей міста. Волонтери час від часу приносять мукачівським безхатькам їжу чи одяг. Проте заночувати, прийняти душ і просто побути у безпеці під дахом над головою – це велика розкіш для них. Якщо влітку безпритульні ще знаходять прихисток і не мають великих проблем з тим, де переночувати, то взимку це стає часом небезпечною пригодою.

Нинішній рік став для безхатьків важчим за попередні. З початком пандемії, коли більшість людей сиділи у жорсткій ізоляції, безпритульні повинні були виходити, щоб знайти їжу чи гроші на неї. Тільки от давати милостиню було нікому.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

Ще до пандемії годували безхатьків та всіх, хто цього потребує, мукачівські протестанти. У Християнському культурному центрі, що у мікрорайоні Росвигово, кілька місяців поспіль готували гарячі обіди для близько 70 людей.

З початком карантину волонтери мали складнощі з тим, як дотриматися карантинних норм. Адже до того обідали всі у приміщенні. Та весна внесла корективи і дозволила обідати просто на подвір’ї центру. Годували людей за пожертви прихожан.

Звернули увагу на проблему бездомних і у Facebook-групі Мукачево SOS. Її адміністратор Володимир Горишняк висвітлює проблеми міста та звертається з вимогами їх усунути до влади через електронну пошту чи ЦНАП. У квітні 2020-го у групі з’явився гнівний допис на адресу управління праці та соціального захисту міста щодо ситуації, що мала місце в Центральній районній лікарні. Молода жінка тиждень ночувала на сходах біля медзакладу, і на неї ніхто не звернув уваги. Тільки під тиском волонтерів на місце приїхали муніципали та "швидка". Виявилося, що 35-річна жінка на ім’я Надія, яку забрали до лікарні, має онкологічне захворювання. На вулиці – давно. Має сина, який живе із прийомними батьками в Угорщині.

У своєму дописі Горишняк поросив управління соцзахисту оприлюднити адресу закладу, де безхатьки можуть переночувати та отримати допомогу. З таким же запитанням звернулася і Народна Рада Мукачева, на сторінці якої і з’явилося відео з Надією.

"Надія на нове життя" – назва одного з проєктів, який подали на конкурс Бюджету громадських ініціатив Мукачівської міської ОТГ 2021. Наталія Кузан, авторка проєкту розповіла: хочуть побудувати притулок для безхатьків та одиноких людей.

Голосування за проєкти уже завершено, і благодійні ініціативи не набрали необхідних голосів. Одного з учасників звинуватили у накручуванні голосів. Щоб заспокоїти громадськість, міський голова Андрій Балога заявив про те, що в Мукачеві реалізують всі 35 поданих проєктів. Він закликав містян об’єднуватися навколо проєктів.

Тож цілком можливо, що наступного року мукачівські безхатьки отримають шанс на допомогу та навіть тимчасовий дах над головою.

Нагадаємо, що український комік пересів на інвалідний візок і звернувся до людей Зеленського: "Навіщо нам твої пандуси? Ти спочатку...."

Як повідомляв портал Знай.uа, у Львові 70-річний безхатько помер після тортур підлітків: били дротом і поливали моторним маслом.

Також портал Знай.uа писав, що популярний парк Львова окупували безхатьки - намет, пляшки та смердючі ганчірки на деревах.