Закарпаття – лідер з материнської смертності. Про таке написав ужгородський лікар Ярослав Глагола, закликаючи до створення в області перинатального центру, якого Закарпаття вкрай потребує.

Ярослав Глагола на своїй сторінці у Фейсбуці розповів: відповідно до статистики, за 2019 рік в Закарпатті народилося 13 016 новонароджених, із них із масою тіла при народженні менше 2500 грам - аж 6,6 %. Це так звані недоношені малюки. Через ускладнення вагітності та пологи область має високі рівні перинатальних втрат та малюкової смертності. Кожні шості (16,7%) пологи у жінок області перебігали на тлі екстрагенітальної патології. Саме дана патологія, в останнє десятиріччя, займає перші місця серед причин материнської смертності по державі, а Закарпатська область є “лідером” в цій сумній статистичній звітності.

"Причину вбачаю у тому, що матеріально-технічна база існуючих родопомічних закладів унеможливлює забезпечення повного обсягу сучасних перинатальних технологій.

Підвищення якості надання медичної допомоги матерям і дітям може бути забезпечено шляхом створення нового регіонального перинатального центру ІІІ рівня з відповідним оснащенням, що надасть гарантований доступ до спеціалізованої допомоги роділлям, породіллям, немовлятам і забезпечить ефективну взаємодію акушер-гінекологів та неонатологів всіх рівнів", - вважає лікар.

Проблема у тому, що у Закарпатській області відсутній заклад ІІІ рівня надання допомоги вагітним з генітальною та екстрагенітальною патологією. Будівництво такого закладу може забезпечити якісну перинатальну допомогу жінкам області з екстрагенітальною патологією, ускладненим перебігом вагітності, загрозою передчасних пологів, вродженими вадами розвитку плоду, багатоплідною вагітністю, а також немовлятам, які потребують виходжування, лікування або корекції вроджених вад розвитку.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

Без створення обласного перинатального центру неможливо якісно та в повному обсязі надати медичну допомогу матерям та дітям, беручи до уваги проблеми, що вже накопичилися, у тому числі, що жінки ромської національності масово залишають власних малюків із вадами здоров’я у лікарнях. Не є секретом, що значна частина таких жінок народжує лише для отримання фінансової допомоги від держави.

Будівництво та забезпечення функціонування перинатального закладу ІІІ рівня з використанням сучасних медичних технологій та сучасного медичного обладнання, дасть можливість розв’язати більшість вищенаведених проблем області та досягти очікуваних результатів, зокрема: демографічних викликів — це попередження випадків материнських втрат та зниження рівня малюкової смертності до середньодержавних показників, зниження рівня перинатальної смертності новонароджених в області, зниження рівня дитячої інвалідності.

Побудова обласного перинатального центру на Закарпатті вирішить одразу кілька проблем:забезпечить потреби населення області спеціалізованою перинатальною, акушерсько-гінекологічною, неонатологічною, педіатричною медичною допомогою, підвищить якість перинатальної допомоги, покращення репродуктивного здоров’я населення, оптимізує термін перебування хворих на стаціонарному лікуванні, буде раціонально використуватись фінансовий, трудовий та технічний потенціалу області.

"Про можливість будівництва обласного пологового будинку неодноразово говорили попередні влади. Поговорили і забули! Натомість проблема, де народжувати дітей, залишається нагальною і болючою для тисячів закарпатських сімей: деякі самодостатні батьки мають можливість допомогти з'явитись на світ своїм діткам в пологових будинках Угорщини чи Словаччини, інші через “договорняки” намагаються народжувати в заздалегідь “зафрахтованого” акушер-гінеколога в напередодні домовленому пологовому будинку, але у більшості вибору нема.

І добре коли перебіг вагітності та родів є фізіологічним, а коли у мами є супутня патологія — рівень районних медичних закладів часто-густо є недостатнім не тільки для народження здорового малюка, але й для збереження його життя та життя матері", - зазначає Я. Глагола.

Раніше портал «Знай.uа» писав про те, що У Харкові відкриють нові лікарні для пацієнтів з коронавірусом: "Ситуація критична"

Також портал «Знай.uа» писав, що У львівському Охматдиті відкачують 14 малюків з коронавірусом - серед хворих навіть немовлята

Також портал «Знай.uа» писав, що Українець помер у Туреччині на очах у сім'ї, дружина розкрила лякаючі подробиці: "Позеленів на четвертий день"