У Карпатах поблизу озера Синевир розквітли рідкісні лісові лілії.

Про це повідомляє пресслужба НПП «Синевир».

На території національного парку рослина зростає у двох місцях уздовж екологічної стежки неподалік Синевирського озера.

Лілія лісова ( лат. Lilium martagon L). це – єдиний дикорослий вид з диз’юктивним ареалом з роду Lilium що віднесений до Червоної книги України. Це багаторічна цибулинна рослина і один з рідкісних представників лісової фауни України, що відноситься до відомої родини Лілейних. Рідкісний тому, що за останні роки знайти таке квіткове чудо в мішаних і листяних лісах України – справжня рідкість. Крім свого яскравого і загадкового вигляду, лісова лілія володіє і лікарськими властивостями, особливо коріння, що призвело до частого викопування бульб, та зникання цієї рослини з поля зору.

лілія лісова, фото: НПП "Синевир"
лілія лісова, фото: НПП "Синевир"

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Нагадаємо, на Івано-Франківщині розквітло лавандове поле. В селі Коршів Коломийського району сімейна пара доглядає за полем лаванди, яке манить туристів з усієї України.

Власник поля Іван Коцаба розповів, що все почалося з 10 кущів лаванди англійської, які він з дружиною посадив на цьому полі кілька років тому. За цей час кількість кущів виросла до 7 тисяч.

Іван зізнався, що створити лавандове поле його підштовхнуло бажання робити лавандовий мед. Однак він не очікував, що це місце стане популярним у туристів.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше у Карпатах спостерігається масове цвітіння червоної рути. На Чорногірському і Мармарошському хребтах Карпатських гір масово розквітли карпатські рододендрони, які також називають червоною рутою. Пік цвітіння рути настане через тиждень, а триватиме воно більше 14 днів.

Як повідомляє портал «Знай.uа» на Франківщині розквітли рідкісні і дуже красиві квіти. В цьому році в Карпатах можна спостерігати досить рідкісне явище — масове цвітіння анемони.Також Фицак додав, що ці квіти зустрічаються не часто і занесені в Червону книгу України.

Також «Знай.uа» писав, що На Тернопільщині в Національному природному парку «Мале Полісся» зацвіли рідкісні квіти, які занесені в Червону книгу України. Зокрема, розквітли незвичайні орхідеї та їх «родичі»