Мікрохвильові печі - одні з найпопулярніших приладів на наших кухнях. Однак багато хто користується ними неправильно, що призводить до невдалих страв, зайвого безладу і навіть ламання пристрою, якої цілком можна уникнути, пише OBOZ.UA.

Від швидких сніданків до пізніх перекусів мікрохвильовки цінують за їхню зручність і швидкість. Але елементарні помилки - наприклад, вибір невідповідного посуду або нехтування перемішуванням - здатні знизити ефективність роботи та створити загрозу безпеці.

Кава в мікрохвильовій печі, фото з соцмереж
Кава в мікрохвильовій печі, фото з соцмереж

Небезпека неправильного посуду

Усі знають, що метал у мікрохвильовці - включно з фольгою або металевими застібками - може викликати іскріння і вивести прилад із ладу. Але й пластик, не призначений для нагрівання у мікрохвильовій печі, також небезпечний. Під час розігрівання жирних та олійних страв із нього можуть виділятися шкідливі речовини, які потрапляють у їжу.

Популярні новини зараз
Зміни у мобілізації з 1 вересня: зобов'яжуть всіх працівників ТЦК ТЦК вимагають прибрати з вулиць У ТЦК дали 3 дні: що терміново необхідно зробити чоловікам Тисячі українських пенсіонерів з серпня втратять допомогу
Показати ще

Відсутність перемішування

Мікрохвильовки не завжди рівномірно нагрівають їжу, особливо старі моделі або пристрої без обертової підставки. Перемішування в процесі або ручний поворот тарілки допомагають досягти однорідного прогрівання, що особливо важливо для рису, м’яса та залишків готових страв.

Щільно закриті кришки

Накривання їжі під час розігрівання потрібне для рівномірного нагріву та захисту від бризок, особливо у страв із високим вмістом жиру чи вологи. Але кришку слід залишати трохи відхиленою, щоб пара могла виходити. Повністю герметичне закриття призводить до підвищення тиску, що може деформувати контейнер або зірвати кришку. Навіть спеціальний посуд для мікрохвильовок може постраждати, якщо кришка прилягає надто щільно.

Ледачі голубці, кадр з відео
Ледачі голубці, кадр з відео

Нехтування чисткою

Брудна мікрохвильовка витрачає більше енергії та гірше готує. Залишки їжі спричиняють неприємний запах і можуть стати джерелом диму. Але чистити прилад відбілювачем або засобами з аміаком не можна - у закритому просторі вони залишають небезпечні випари, здатні потрапити в їжу.

Зберігання речей зверху

У маленьких кухнях із мікрохвильовкою на стільниці її верхню частину часто використовують як полицю. Проте це може перекрити вентиляційні отвори й призвести до перегріву пристрою.