Українці стикаються з парадоксом – доходи залишаються вкрай низькими, тоді як вартість життя стрімко наближається до європейського рівня.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЗгідно зі свіжим інфляційним звітом Національного банку України, з 2016 року ціни на продукти харчування в Україні зросли на 79% у євро-еквіваленті, тоді як у країнах ЄС – лише на 46%.
Попри загальний стрибок, ситуація з окремими категоріями товарів відрізняється. Хліб, крупи, овочі, фрукти та прісноводна риба залишаються дешевшими за європейські аналоги завдяки локальному виробництву та нижчим витратам на логістику. Також соняшникова олія в Україні на 20-25% дешевша, ніж у Польщі.
Однак на цьому позитив закінчується. Ціни на вершкове масло вже перевищили європейські – на ті ж 20-25%, через високу собівартість виробництва та менший рівень державної підтримки. Аналогічна ситуація і зі свининою, молоком та молочними продуктами, які коштують більше, ніж у деяких сусідів із ЄС.
У НБУ наголошують, що стрімке наближення українських цін до європейських рівнів без зростання зарплат та пенсій ставить під загрозу купівельну спроможність населення. Люди все частіше змушені відмовлятися від звичних продуктів або переходити на дешевші замінники.
Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, українські фрукти стануть екзотикою: експерти прогнозують дефіцит – що зникне з прилавків.
Також наш портал інформував, голод не загрожує, але економити доведеться: що буде з цінами на основні продукти.
Крім того, ми писали, продукти втридорога: українці можуть поскаржитися на завищені ціни – інструкція.