З початку року в Україні зафіксовано близько 16 тисяч випадків гострих кишкових інфекцій. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров'я.

догляд за хворими людьми у лікарні
догляд за хворими людьми у лікарні

У відомстві попередили українців, що з настанням літнього сезону випадки кишкових інфекцій стають особливо частими.

"Основні причини зараження - вживання зараженої води або їжі, купання в небезпечних водоймах, а також нехтування елементарними правилами гігієни, зокрема неякісне миття рук або використання забруднених побутових предметів", - йдеться в повідомленні.

Так, джерелами збудників найчастіше є сире м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти, а також погано вимиті овочі та фрукти. Підвищену загрозу також становлять готові страви, молочна продукція, яйця та десерти - саме вони нерідко стають причиною зараження.

Популярні новини зараз
Злидні за межею виживання: пенсіонери отримують копійки, яких ледь вистачає не померти з голоду Пенсіонерам виплатять 40% доплати до пенсії: хто може отримати Паспорт книжечку доведеться міняти? Українців із російською мовою у документі попередили Отримають всі, хто має літніх батьків: українці можуть оформити допомогу по догляду за пенсіонером
Показати ще

У МОЗ закликали звертатися до лікаря без зволікань, якщо у вас спостерігаються такі симптоми: відчуття сухості в роті та горлі, висока температура тіла, що супроводжується блюванням і діареєю, різкі або спазмоподібні болі в животі, а також зменшення кількості сечовипускань або його повна відсутність.

Також фахівці закликали українців подбати про своє здоров’я та дотримуватись правил гігієни, щоб уникнути зараження небезпечними інфекціями.

Миття рук, фото: кадр з відео
Миття рук, фото: кадр з відео

Кишкові інфекції є небезпечними через зневоднення, інтоксикацію та можливі ускладнення, які можуть бути особливо важкими для дітей, людей похилого віку та осіб з ослабленим імунітетом. Зневоднення виникає внаслідок втрати рідини при блюванні та проносі, а інтоксикація - через отруєння організму продуктами життєдіяльності збудників інфекції.