М'ясо в Україні залишається досить дорогим продуктом, який не всі можуть собі дозволити. Цей фактор суттєво впливає на попит і стримує зростання цін. Аналітик асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Максим Гопка пояснив, як змінюватимуться ціни на яловичину та свинину найближчим часом.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЯловичина
Яловичина є одним із найдорожчих видів м’яса в Україні. Середня ціна гуляшу в супермаркетах наразі становить 300-310 гривень за кілограм.
"Ціна на яловичину доволі стабільна, адже попит на цей продукт обмежений через його високу вартість", – зазначив Гопка.
Він також підкреслив, що зменшення поголів’я корів у господарствах впливає на загальну пропозицію м’яса на ринку, але значного зниження цін очікувати не варто. Найближчим часом вартість яловичини залишиться без змін.
Свинина
Перед новорічними святами попит на свинину зріс, що спровокувало підвищення її ціни до 260-270 грн/кг. Після свят вартість знизилася до 250 грн/кг, але наразі знову піднялася до 266 грн/кг.
Аналітик зазначив, що стабільність цін на свинину залежить від кількох факторів:
- Поголів’я свиней зменшується через війну, особливо в зонах активних бойових дій.
- Енергетична ситуація. У разі відключень світла виробники несуть додаткові витрати, що може спричинити зростання цін.
- Сезонні коливання. Наприкінці зими попит на свинину може знизитися, але вже в квітні очікується традиційне підвищення попиту на м’ясо через Великдень, що ймовірно призведе до зростання цін.
До весни аналітики прогнозують, що ціни на свинину залишатимуться в межах плюс-мінус 10 гривень від поточних значень.
Нагадаємо, ціни побили 8-річний рекорд: яблука, виноград та лимони стають розкішшю
Раніше ми розповідали, що молочні продукти потраплять до цінового шторму: як зміниться вартість
Також, супермаркети почали знижувати ціни: в скільки обійдуться яйця, соняшникова олія та бекон