В Україні усі групи товарів характеризуються додатковим зростанням цін, проте цей процес не триватиме нескінченно. Ціни на деякі продукти вже стабілізувалися. Про це заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук в ефірі "Громадського радіо".
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяУ період із вересня по жовтень українці стали свідками рекордного зростання цін на картоплю. Головна причина – значна втрата врожаю через посуху. Аналогічна ситуація сталася й іншою овочевою продукцією, наприклад, буряком, морквою та капустою.
Однак, на сьогоднішній день ціни на картоплю вдалося стабілізувати на рівні 23-25 гривень за кіло завдяки посиленню імпорту.
Денис Марчук зазначив, що цибуля цього сезону також не порадувала врожайністю, тому якісної пропозиції на ринку мало. У цьому випадку також залучатиметься більше імпортної продукції.
Ще один продукт, який дивує темпами подорожчання – курячі яйця. Одна з причин зростання цін – сезонність, домашні господарства фактично відходять від пропозиції на ринку. Так, на полицях залишається продукція від промислових виробників.
За словами Дениса Марчука, інфляція та подорожчання кормів також штовхають ціни на яйця догори. За його припущеннями, яйця можуть піднятися у вартості ще на 10 гривень, а можлива стабілізація цін може статися наприкінці грудня.
Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, подорожчає майже весь раціон українців: яких цінових "сюрпризів" чекати.
Також наш портал інформував, майже 40 грн за пачку гречки: супермаркети підвищують ціни на крупи та консерви.
Крім того, ми писали, від цін поколює в серці: за скільки можна купити кіло яблук, бананів та винограду.