Деяких військовозобов'язаних українців не можуть мобілізувати без їхньої добровільної згоди. Яких категорій громадян це стосується, розповіли юристи сервісу "Консультант".

В Україні триває загальна мобілізація та всі військовозобов'язані громадян зобов'язані своєчасно з'явитися до ТЦК у разі отримання повістки. Також за необхідності пройти військово-лікарську комісію та після позитивного результату ВЛК вирушити до навчального центру.

Мобілізація. Фото кадр з Youtube
Мобілізація. Фото кадр з Youtube

При цьому правоохоронці мають право розшукувати та проводити затримання громадян, які порушують правила мобілізації. Дані про таких осіб поліції передають ТЦК.

Однак є частина військовозобов'язаних громадян, яких можуть мобілізувати лише за їхньою згодою.

Популярні новини зараз
Ветерана війни та батька відомої актриси жорстоко побили прямо у ТЦК: "Покарати їх за моє приниження" Зустрічатимемо Сонце о 3 ночі: коли Україна востаннє перейде на "зимовий час" Мінекономіки готує нові правила бронювання працівників: що зміниться до листопада Старшокласникам готують неочікувані зміни: більше не будуть навчатись у школах
Показати ще

Мобілізація в Україні. Фото: скрін youtube
Мобілізація в Україні. Фото: скрін youtube

Кого можуть мобілізувати лише добровільно

Юристи зазначають, що примусово мобілізувати не можуть українців, які перебувають на військовому обліку, яким ще не виповнилося 25 років.

Мобілізація. Фото кадр з Youtube
Мобілізація. Фото кадр з Youtube

Також обмежена мобілізація громадян віком від 50 до 60 років, якщо вони не мають жодної дефіцитної військово-облікової спеціальності. Вони можуть служити у лавах ЗСУ, якщо самі виявлять таке бажання.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, доведеться йти до ТЦК: військкомати пояснили, що не вдасться зробити через родичів чи адвоката.

Також наш портал інформував, українцям видають недійсні довідки ВЛК: як не потрапити під мобілізацію через помилки лікарів.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, штраф від ТЦК можуть скасувати: які помилки військкоматів йдуть на користь українцям.