В Україні дедалі більше людей не можуть вчасно отримати пенсію. Причина — зростаючі вимоги до страхового стажу. Якщо раніше для виходу на пенсію у 60 років потрібно було 31 рік стажу, то з 2028 року цей показник зросте до 35 років.

За даними OECD, наразі 14% українців, які досягли пенсійного віку, не можуть отримати виплати через нестачу страхового стажу. Ситуація буде ускладнюватись щороку, адже вимоги до стажу збільшуються:

  • у 2024 році — потрібно 31 рік стажу;
  • у 2025-му — 32 роки;
  • у 2026-му — 33 роки;
  • у 2027-му — 34 роки;
  • у 2028-му — 35 років.

Але є альтернатива: якщо не вистачає стажу, можна вийти на пенсію у 63 роки. Для цього, залежно від року, потрібно мати:

  • у 2024 році — від 21 до 31 року стажу;
  • у 2025-му — від 22 до 32 років;
  • у 2026-му — від 23 до 33 років;
  • у 2027-му — від 24 до 34 років.

Проблема з пенсіями виникла не лише через війну, а й через дефіцит Пенсійного фонду, який існував ще до неї. Низькі зарплати, велика частка тіньової економіки та зменшення кількості платників внесків лише погіршили ситуацію. Зараз пенсійна система не здатна забезпечити гідний рівень життя для пенсіонерів, особливо враховуючи, що багато людей працюють неофіційно або без стабільного доходу.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Можете навіть не пробувати: які послуги недоступні чоловікам без військового документа Чому різко активізувались ТЦК: нардеп пояснив велику кількість "облав" 211 гривень за куб: українцям готують новий тарифний "сюрприз" Є цифра 4: мольфарка розповіла, коли закінчиться війна і чи буде Курськ у складі України
Показати ще

Сьогодні в Україні лише 39% економічно активного населення є платниками до Пенсійного фонду — це 10,8 мільйона осіб. У той час як пенсіонерів уже 10,26 мільйона. Середня зарплата, з якої нараховуються внески, становить 15 433 грн, а єдиний соціальний внесок (ЄСВ) складає 22%. Проте цих коштів вистачає лише на середню пенсію у розмірі 3,5 тис. грн.

Гроші. Кадр з ютуба
Гроші. Кадр з ютуба

Війна ще більше загострила проблем- багато українців покинули країну, через що зменшилась база платників. До того ж збільшується кількість пенсіонерів із інвалідністю, що створює додаткове навантаження на бюджет.

Таким чином, для багатьох українців вихід на пенсію у 60 років стає все складнішим через жорсткі вимоги до стажу та складну економічну ситуацію в країні.

Раніше ми повідомляли, пенсію заморозять.

Що робити щоб не втратити пенсію, Ощадбанк попепреджає- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, українцям доступний ще один вид пенсії.