На початку жовтня 2024 року, напередодні Всесвітнього дня боротьби з інсультом, Міністерство освіти і науки України та міжнародна програма «Супергерої FAST» уклали важливий Меморандум про співпрацю. Завдяки цьому ще більше школярів зможуть дізнатися, як розпізнати перші симптоми інсульту та швидко реагувати у критичній ситуації, що допоможе врятувати життя їхніх рідних.

Ця освітня програма, схвалена Всесвітньою організацією інсульту, є частиною глобальної ініціативи «Angels», яка навчає лікарів по всьому світу, як правильно надавати допомогу при інсульті.

Програма «Супергерої FAST» з 2021 року вже залучила понад 6500 вчителів початкової школи в Україні, які навчили понад 68 тисяч учнів розпізнавати симптоми інсульту та правильно викликати швидку допомогу за номером 103. Основна мета програми — дати знання дітям віком 5-9 років та їхнім родинам, як діяти в разі інсульту та забезпечити належну допомогу у найкоротші терміни.

Школярі. Фото: скриншот з відео
Школярі. Фото: скриншот з відео

Освітня програма є абсолютно безкоштовною і доступна для всіх шкіл України. Школи можуть долучитися до неї, зареєструвавши свої класи на спеціалізованому сайті, де вони отримають всі необхідні матеріали для навчання. Програма надає яскраві уроки з мультфільмами, інтерактивними завданнями та іграми, що допомагають дітям легко засвоїти інформацію. Завдяки мнемотехнікам, таким як абревіатура FAST, діти швидко запам'ятовують ознаки інсульту.

Популярні новини зараз
По всій країні пройшли масові "облави" ТЦК: концерти, заклади, мажорні ресторани Школярам переписали навчальну програму: як зміняться уроки у 5–7 класах Нові правила вручення повісток: що тепер будуть робити поштарі Комунальні платежі дешевшають: які знижки чекають на українців
Показати ще

FAST розшифровується як:

  • FACE (обличчя) — половина обличчя перекошується, людина не може посміхнутися.
  • ARMS (руки) — одна рука стає слабкою та опускається.
  • SPEECH (мовлення) — з'являється плутанина з вимовою або розумінням слів.
  • TIME (час) — при наявності ознак інсульту важливо негайно викликати швидку, адже допомогу необхідно надати впродовж 4,5 годин.

Ця методика навчання дозволяє дітям не лише зберігати власне здоров'я, а й швидко реагувати на загрозливі ситуації, які можуть статися з їхніми близькими. Вона органічно вписується в «Соціальну і здоров'язбережувальну освітню галузь» Нової української школи, допомагаючи дітям розвивати критичне мислення та відповідальність.

Нагадаємо, вчителям грошей не знайшлося: педагогів приголомшили планами

Раніше ми розповідали, що кожен школяр відчує погіршення: дослідження викрило жахливу кризу

Також, побори у школах та дитсадках: як правильно витрачати гроші