У церковному календарі це день вшанування пам'яті двох святих мучеників – брата та сестри Євлампія та Євлампії.

Інші назви свята: "Євлампій", "Євлампій-світильник", "Зимовказівник". Цього дня селяни виходили дивитися на місяць, куди він дивиться і по ньому пророкували погоду.

Раніше це був дуже важливий день, коли розщеплювали поліни на скіпки. Це були джерела світла у темний зимовий час. Використовували їх як лампи, щоб займатися рукоділлям і готувати їжу. Хоча скіпи швидко догоряли, і їх заміною займалися діти, але свічки були надто дорогі, тому їх практично не використовували.

Цього дня бажано стрибнути парами через багаття. Якщо самому стрибнути, це продовжить молодість та допоможе створити нове життя. Також якщо кинути старі речі в полум'я, то це допоможе позбавитися різних неприємностей та недуг.

Популярні новини зараз
ТЦК отримає нові повноваження: зобов'яжуть приймати документ До банкомату з чужим не підходьте: ПриватБанк вилучає картки та залишає українців без грошей Повернення графіків відключення світла: як підготувати квартиру до стрибків напруги По 4500 гривень на місяць: кому надали право на базову соцдопомогу
Показати ще

Через місяць можна визначити погоду на найближчий час. Якщо ріжки місяця спрямовані північний місяць, то зима скоро прийде. А якщо на південь – погода ще довго буде сирою та зими чекати не варто.

Також 10 жовтня просять у травників заговорену руту. Її потрібно розвісити під стелею будинку. Вона захистить дітей від темних сил, а у тих, хто живе в цьому будинку, загостриться інтуїція. Можна сьогодні також провести захисні обряди та ритуали, прочитати змови від неприємних та лихих гостей.

Щоб до вас у будинок не приходили погані та неприємні люди, слід у цей день купити новий ніж або взяти той, яким не користувалися понад 40 днів. Його встромляють правою рукою в поріг і кажуть: "Хто з лихом у мій дім зайде, той його назад забере. Хто зі злом на порозі з'явиться, той злобою своєю і подавиться. Хто за добром моїм прийде, той одразу в кайдани потрапить. Амінь ".

Потім ніж потрібно покласти поруч із порогом на 10 днів і рік не використовувати його за прямим призначенням.

Кухонний ніж. Фото: скрін youtube
Кухонний ніж. Фото: скрін youtube

Що не можна робити 10 жовтня

Сьогодні Церква, як і будь-якого іншого дня, не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепу та засудження, а також заздрості, жадібності, помсти та розпачу. Не слід відмовляти тим, хто просить допомоги.

Народні прикмети дня не радять виносити сміття – можна винести фінансову удачу. Не слід цього дня позичати сірники чи свічки - разом із ними можна віддати з дому благополуччя.

Нагадаємо, що Покровська, Димитрієвська та Михайлівська: коли відзначають батьківські суботи у 2024 за новим календарем.

Раніше ми повідомляли все про сорокоуст у церкві: як замовляти, чи можна використовувати проти ворогів та як вплинути на здоров'я.