В Україні планується цікавий проект: збираються вводити суд присяжних за іноземним зразком. Це означає, що долю обвинувачених вирішуватимуть не лише судді, а й присяжні, а суддя зобов'язаний буде підтвердити їхній вердикт.

Хто стане присяжним? Тут все вирішуватиме "сліпий" жереб. Автоматизована система обере кандидатів із реєстру, заснованого на даних Державного реєстру виборців, який веде ЦВК.

Про це пише "Судово-юридична газета".

Відмовитися від цього "почесного" звання можна буде лише за певних обставин, як, наприклад, декрет чи догляд за дитиною.

Популярні новини зараз
Україну заполонять африканці та афганці: чекає багато проблем Школярів зобов’язали вчитися більше: тепер не виходитимуть з-за парт Пенсіонерам нарахують 292 гривні: хто отримає мізерний бонус Пенсіонерів обкладуть податками: кому доведеться платити
Показати ще

Щоб стимулювати громадян виконувати свої обов'язки, присяжним обіцяють непогані грошові винагороди, які розраховуватимуться за посадовим окладом судді першої інстанції – 63 тисячі гривень на місяць.

За ігнорування виклику до суду будуть жорсткі штрафи. Так, за неявку можуть "накотити" до 12 112 грн (зараз – до 6056 грн), а за неповагу до суду – до 3400 гривень Якщо порушити правило повторно, штраф подвоїться.

суд
суд

Якщо хтось просто не хоче чи не може прийти, це не стане виправданням – штраф все одно доведеться платити. І навіть роботодавці можуть покарати, якщо не відпустять свого співробітника до суду.

Щодо компенсацій для присяжних, то їм планують відшкодовувати витрати на проїзд, житло та добові. Ці виплати йтимуть із коштів державного бюджету, але поки що незрозуміло, чи вистачить на це грошей. Можливо, фінансування планують покривати за рахунок штрафів, які виписуватимуть роботодавцям.

Нагадаємо, в Україні виділять 60 млн гривень на житло для нових суддів у 2025 році: вимагають найкращих умов

Раніше ми писали про те, що штраф від ТЦК можуть скасувати: які помилки військкоматів йдуть на користь українцям

Крім того, Знай.ua повідомляв, чоловік відсудив 13 тис доларів моральної шкоди для свого собачки: отримав психологічну травму в притулку для тварин