На початку жовтня 2024 року цінники на картоплю б'ють усі рекорди та вводять українців у ступор, адже зазвичай у цей період люди закуповують овочі на зиму. Чому так дорого, і що буде цінами далі, йдеться у матеріалі видання "РБК-Україна".

Жовтень - традиційно період, коли українці запасаються картоплею на зимовий період, адже ціни знижуються до мінімуму через збір урожаю. Однак 2024 став винятком.

Ціни на картоплю. Фото: скрін youtube
Ціни на картоплю. Фото: скрін youtube

За даними порталу "Мінфін", на початку жовтня середня вартість кілограма картоплі в супермаркетах становила 26,87 гривні. Це майже втричі дорожче, ніж за аналогічний період минулого року.

Зазначається, що одна з головних причин високих цін цього сезону - погодні умови. Через холодну весну фермери перенесли терміни посадки, а суха осінь змушує відкладати збирання врожаю.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам старше 70 років збільшать виплати: умови та суми Бронювання можна отримати автоматично: кому не треба звертатись в ТЦК Газ подорожчає для всіх: як новий тариф вдарить по гаманцю Без згоди не заберуть: хто має імунітет від мобілізації
Показати ще

На початку жовтня аграрії ще продовжують збирання – близько половини врожаю ще залишається у полях. Багато хто чекає на дощ, адже вкрай суха погода ускладнює польові роботи.

Урожай картоплі. Фото: Youtube
Урожай картоплі. Фото: Youtube

Коли робити закупи на зиму

Після завершення збирання врожаю ціни на картоплю можуть дещо знизитися, але за умови, що не буде ранніх заморозків. Втім, суттєвого здешевлення не варто очікувати й першою на ринок вийде продукція низької якості, що може не підходити для тривалого зберігання.

Картопля на ринку, скріншот відео
Картопля на ринку, скріншот відео

Найбільш оптимально проводити закупівлі картоплі на зиму в першій половині жовтня, адже протягом наступних тижнів з настанням холодів ціни на овоч будуть лише збільшуватися, зокрема через додаткові витрати виробників на зберігання.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, всього 15 грн за кіло: супермаркети різко знизили ціни на моркву, цибулю та буряки.

Також наш портал інформував, осінні ціни на вітаміни: скільки коштуватимуть яблука, виноград і банани.

Крім того, ми писали, омлет стане розкішшю? Чому ціни на яйця знову тягнуться вгору.