Атака росії на українську атомну електростанцію може спричинити надзвичайно болючі наслідки для всієї країни. За словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, така атака призведе до тривалого блекауту, який триватиме щонайменше три-чотири дні.

В інтерв'ю "Главреду" експерт наголосив, що якщо одна з атомних електростанцій України буде виведена з ладу, це може викликати каскадну аварію по всій країні. Відновлення подачі електроенергії після такого інциденту може зайняти кілька днів. У перший день, за словами Харченка, електропостачання відновлюватиметься лише на 1-2 години, а через 4-5 днів — на 4-6 годин на добу.

електростанція
електростанція

Це стане серйозним випробуванням для українців, особливо у зимовий період, коли енергоспоживання досягає піку. Харченко підкреслив, що без атомної генерації енергосистема України не зможе повноцінно функціонувати. Тому кожна аварія чи поломка допоміжного обладнання на атомних електростанціях матиме безпосередній вплив на графік відключень електроенергії.

Експерт також наголосив на важливості профілактичних ремонтів на атомних енергоблоках. Він зазначив, що якісне технічне обслуговування і готовність блоків до безперебійної роботи особливо важливі в період опалювального сезону. Порушення стабільності роботи атомних станцій під час холодів призведе до збільшення кількості і тривалості відключень електроенергії для населення.

Популярні новини зараз
Школярів чекають масштабні перевірки: запитуватимуть не про вивчений матеріал Штрафи від ТЦК стануть масовими: скільки чоловіків опиняться в зоні ризику По 3600 грн щомісяця виплачуватимуть пенсіонерам: хто може отримати гроші З жовтня почнуться виплати: українці можуть готувати гаманці
Показати ще

Нагадаємо, котельні, лікарні та бювети: як Україна готується до блекаутів

Раніше ми розповідали про підвищення тарифу на передачу електроенергії: чи "схуднуть" гаманці простих українців

Також, ситуація зі світлом в Україні: встановлення міні-ТЕС та нові граничні ціни на електроенергію