Блокпости стали невід'ємною частиною життя водіїв в Україні, особливо в умовах воєнного стану. Проїжджаючи через них, автомобілісти повинні активно співпрацювати з поліцією та військовими, адже це сприяє безпеці.

Проте важливо також бути обережними та не дозволяти правоохоронцям зловживати своїми повноваженнями. Юристи звертають увагу на те, що деякі документи, які вимагають правоохоронці на блокпостах, не підлягають перевірці.

Блокпост у Києві, фото: Facebook
Блокпост у Києві, фото: Facebook

У деяких регіонах зафіксовані випадки, коли поліцейські, посилаючись на перевірку, починають запитувати водіїв про можливі порушення правил дорожнього руху, вимагаючи пред'явити водійське посвідчення або поліс автоцивілки. Відмова у цьому випадку може призвести до штрафу.

Згідно з українським законодавством, зокрема Законом «Про Нацполіцію» та постановою Кабміну №1456 від 29 грудня 2021 року, діяльність поліції на блокпостах має чіткі межі. Правоохоронці можуть перевіряти лише посвідчення особи, техпаспорт та накладну на вантаж.

Популярні новини зараз
Школярів чекають масштабні перевірки: запитуватимуть не про вивчений матеріал По 3600 грн щомісяця виплачуватимуть пенсіонерам: хто може отримати гроші Терміново зверніться за субсидією: українцям зробили важливе оголошення З жовтня почнуться виплати: українці можуть готувати гаманці
Показати ще

Блокпост, скріншот: YouTube
Блокпост, скріншот: YouTube

Водії зобов'язані пред'являти документи тільки після того, як поліцейський представить причину зупинки, покаже свої документи та надасть докази порушення, якщо таке є. Якщо цього не сталося, штрафи за непред’явлення документів можуть бути визнані неправомірними в суді.

Нагадаємо, коли та як почнуть штрафувати ухилянтів: адквокат назвав дату та розповів про процес

Раніше ми писали про те, що мобілізація до 25 років: коли почнуть призивати юнаків

Крім того, Знай.ua повідомляв, мобілізація набирає обертів: ТЦК знайде всіх, хто не став на військовий облік