З 30 вересня Україна розпочне обмін інформацією про банківські рахунки своїх громадян в рамках угоди CRS (Common Reporting Standard) з 123 країнами світу. Основною метою цього обміну є боротьба з ухиленнями від сплати податків.

Спочатку це торкнеться українців із рахунками понад мільйон доларів і нових рахунків, але з наступного року обмін інформацією охопить більше громадян.

Фізична особа-підприємець рахує податки. Фото: вільні джерела
Фізична особа-підприємець рахує податки. Фото: вільні джерела

У 2025 році він пошириться на рахунки з меншими сумами. Українці отримають анкети для вказання даних і податкового резидентства. За неправдиву інформацію передбачено штраф у 800 тис. грн.

Обмін інформацією не призведе до автоматичних донарахувань податків — податківцям потрібні додаткові дані. Якщо виявлять порушення, можуть запросити пояснення.

Популярні новини зараз
За мобільний зв’язок будемо платити вдвічі дорожче: ціни піднімуть усі оператори Нові ціни на тепло вже з 1 жовтня: що чекає на споживачів У жовтні введуть новий тариф на електроенергію: населення зможе платити менше Державну допомогу скасують з 1 жовтня: кого залишать без грошей
Показати ще

Українські біженці / фото: Zaborona
Українські біженці / фото: Zaborona

Експерти також зазначають, що обмін інформацією сам по собі не призведе до автоматичного донарахування податків. Податкові органи повинні отримати додаткові дані для перевірки, такі як джерела доходів. Однак, якщо виявлять ознаки можливих порушень, можуть провести перевірки і запросити пояснення.

Нагадаємо, за бешкетування дітей - тисячі євро штрафу: що треба знати біженцям у Німеччині

Раніше ми писали про те, що соціальна допомога для пенсіонерів: які документи потрібні для оформлення

Крім того, Знай.ua повідомляв, ВПО дадуть цільову допомогу: що можна буде придбати