У сучасних умовах енергетичної кризи в Україні, суворе дотримання правил користування енергоресурсами, такими як електрика, вода та газ, набуває особливого значення. За порушення цих правил встановлено чіткі санкції, які можуть включати як адміністративні, так і кримінальні покарання.

Адвокат Євген Буліменко розказав, що адміністративні покарання застосовуються за самовільне використання енергії чи води, зокрема:

Енергетика // Getty Images
Енергетика // Getty Images

  • без облікових приладів, якщо їх використання є обов'язковим;
  • внаслідок умисного пошкодження облікових приладів;
  • будь-яким іншим способом.

За такі порушення передбачено штрафи від 170 до 850 грн для громадян та від 510 до 1 360 грн для посадовців. За серйозніші правопорушення, пов'язані з демонтажем або пошкодженням комерційних облікових вузлів, штрафи можуть сягати 3 400 грн для громадян і 4 250 грн для посадовців.

Протоколи про адміністративні правопорушення складають органи державного енергонагляду, зокрема Державна інспекція енергетичного нагляду. Розглядаються справи в адміністративних комісіях місцевих рад.

Популярні новини зараз
"Уникнути відключень - неможливо": якими будуть графіки взимку 10 днів без диктантів та завдань: коли в Україні школярі підуть на осінні канікули Українцям заблокують банківські рахунки: хто перший втратить гроші Росія готує ґрунт для масового блекауту: "Це фактично підготовка"
Показати ще

енергетика, вишки, тарифи, електроенергія
енергетика, вишки, тарифи, електроенергія

Крім того, за викрадення енергії чи води, якщо завдано значної шкоди, передбачена кримінальна відповідальність, що може включати штрафи від 1 700 до 3 400 грн, виправні роботи до 2 років або обмеження волі. Якщо такі дії скоєні повторно або за попередньою змовою групи осіб, покарання може сягати до 3 років позбавлення волі.

Нагадаємо, комунальники почали відключати послуги всім, хто заборгував понад 5000 гривень

Раніше ми писали про те, що можливі серйозні зміни у тарифах на електроенергію: відома дата

Крім того, Знай.ua повідомляв, дозволить зекономити сотні гривень: YASNO підказали, як вибирати прилади