З другої спроби у Раді нардепи схвалили законопроєкт про підвищення податків в Україні. Документ, який, серед іншого, передбачає підвищення військового збору з 1,5% до 5%, ще має бути прийнятий у другому читанні.

Імовірно, закон набуде чинності "заднім числом" – з 1 жовтня, незалежно від дати остаточного затвердження.

Так, про результати голосування за проєкт закону №11416-д 17 вересня повідомив представник "Голосу" Ярослав Железняк.

Голоси "за" – віддав 241 нардеп.

Голосування за підвищення податків, фото: Залізняка//Telegram
Голосування за підвищення податків, фото: Залізняка//Telegram

Популярні новини зараз
На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа До 9,99 грн за куб: кому доведеться більше платити за газ Плату за світло нараховуватимуть по-новому В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення
Показати ще

"З другої спроби Рада підтримала у першому читанні № 11416-д велике історичне збільшення податків на 58 млрд грн цього року та 137 млрд наступного. За – 241", - розповів Железняк.

Як зазначив голова податкового комітету Данило Гетьманцев, кошти, які отримає держбюджет від підвищення податків, буде направлено на фінансування армії. Наразі, додав нардеп, стартує підготовка документа до другого читання.

Залізняк водночас вважає, що зміни не встигнуть ухвалити до 1 жовтня. Однак, за його словами, нові податки буде запроваджено "заднім числом" саме з цієї дати.

Українці платять податки, скрін з відео
Українці платять податки, скрін з відео

Законопроєкт про підвищення податків: що нового

• підвищення військового збору (на час дії військового стану та до кінця року, в якому його буде скасовано) з 1,5% до 5%;

• 50% податку на прибуток банків у 2024 році;

• запровадження військового збору для 1-2 та 4 груп ФОП на рівні 10% від розміру мінімальної зарплати (зараз це 800 грн);

• запровадження 1% військового збору всім форм ФОП 3-ї групи;

• авансові внески на АЗС;

• 25% прибутку на фінустанови (крім страховиків);

Пункт про оподаткування прибутку банків став наріжним каменем для підготовки документа до повторного першого читання. Так, на введенні 50% податку наполягали народні депутати із "Слуги народу", а Міністерство фінансів та Національний банк були категорично проти.

Нагадаємо, субсидія для боржників: адвокат пояснив нюанси оформлення.

Раніше повідомлялося, паркування дорожчає: нові розцінки з жовтня.

Також, податки піднімуть знову: кого "вдарить" новий законопроєкт.