В Україні планують підвищити податки на працю та підприємництво. Однак економіст Олексій Кущ вважає, що цього можна було б уникнути, якби уряд запровадив податки на надприбутки банків і дорогі покупки, такі як предмети розкоші.

Чоловік у податковій. Фото: youtube
Чоловік у податковій. Фото: youtube

У новому законопроєкті пропонують підвищити військовий збір з 1,5% до 5%, а також ввести додатковий податок для підприємців. Одночасно обговорюється ідея запровадження податку на надприбутки банків, який міг би принести 27 млрд грн — майже стільки ж, скільки планують отримати від підвищення податків на працю.

Такий крок дозволив би відмовитися від збільшення податків для малого бізнесу та працівників, однак НБУ та Мінфін виступають проти цього. Водночас існують інші можливі джерела надходжень до бюджету, наприклад, прогресивний прибутковий податок для осіб із високими доходами або підвищення ПДВ на товари класу "люкс".

НБУ, фото з вільних джерел
НБУ, фото з вільних джерел

Популярні новини зараз
До 9,99 грн за куб: кому доведеться більше платити за газ Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Плату за світло нараховуватимуть по-новому Повістку отримають навіть ті, хто не оновив дані: нові правила призову в Україні
Показати ще

Це могло б дозволити уникнути підвищення податків на доходи простих громадян. Проте уряд продовжує орієнтуватися на простіші рішення, такі як збільшення зборів із зарплат, що зачепить найбідніших, залишаючи інші джерела незайманими.

Нагадаємо, вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень

Раніше ми писали про те, що податкова заблокує рахунок: які підстави і як уникнути проблем

Крім того, Знай.ua повідомляв, є навіть 2 900 грн: якою буде мінімальна пенсія у вересні