Окупаційні телеграм-канали в Запорізькій області поширюють неправдиву інформацію про те, що український уряд планує встановити європейські тарифи на електроенергію для бізнесу, і тих, хто не платитиме, чекають відключення світла.

Ця інформація є фейком, заявили у Міністерство енергетики . Ніяких таких рішень уряд не приймав, і українські ЗМІ про це не повідомляли. Російські пропагандисти не вперше намагаються заплутати українців, поширюючи неправду про тарифи на електроенергію.

Вони порівнювали українські ціни для побутових споживачів з європейськими біржовими тарифами, що вводило людей в оману. Однак, в ЄС немає єдиного тарифу, і ціни на електроенергію в різних країнах суттєво відрізняються.

Тарифи на електроенергію. Фото: скрін youtube
Тарифи на електроенергію. Фото: скрін youtube

Останнє підвищення тарифів для бізнесу в Україні відбулося 1 червня через необхідність збільшення імпорту електроенергії в нічний час. Також уряд розглядав можливість відмовитися від поділу на класи напруги, але ця ідея була розкритикована великим бізнесом.

Популярні новини зараз
Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Твердження про відключення світла для підприємців, які не платитимуть, є неправдивим. В Україні вимкнення електроенергії застосовуються тільки для контролю балансу споживання та уникнення повного знеструмлення через обстріли. Кабмін прийняв рішення не відключати ті підприємства, які мають власну генерацію або самостійно імпортують електроенергію.

Тарифи на електроенергію, енергетика / фото: Pixabay
Тарифи на електроенергію, енергетика / фото: Pixabay

Такі фейки Кремль використовує для дестабілізації суспільства, маніпулюючи темою зростання тарифів і перебоїв з електрикою.

Нагадаємо, хто з українців з першого жовтня платитиме за світло у двічі менше?

Які великі міста готуються до блекауту на зиму- детальніше на Знай.ua.

Раніше ми повідомляли, за комуналку платитимете вдвічі менше, "Навтогаз" потішив українців.