Верховна Рада найближчим часом розглядатиме законопроект № 11031, який передбачає створення єдиної системи відеомоніторингу у публічних місцях. Система буде здатна ідентифікувати людей та транспортні засоби, передаючи дані правоохоронним органам. Основна мета цього нововведення — підвищення рівня громадської безпеки, однак, виникають питання щодо її можливого впливу на мобілізацію та етичність використання таких технологій.

За словами адвокатів, законопроект не передбачає безпосереднього використання відеомоніторингу для виявлення ухилянтів від мобілізації. Основна його мета — запобігання злочинам і правопорушенням. Адвокат Ярослав Хлівний підкреслює, що громадяни не повинні пов’язувати відеоспостереження з мобілізаційними процесами, оскільки система націлена на підтримання громадського порядку та боротьбу зі злочинністю.

камери відеоспостереження
камери відеоспостереження

Однак інші експерти зазначають, що ідентифікація осіб за допомогою камер може спростити завдання виявлення тих, хто ухиляється від виконання військового обов’язку. Адвокат Дмитро Франчук вважає, що хоча це й не є основною метою системи, така можливість може виникнути. "Ефективна система відеоспостереження полегшить ідентифікацію людей, що викликає етичні питання, особливо у випадку переслідування певних категорій громадян", – зазначає Франчук.

Окрім публічних місць, система відеоспостереження також охоплюватиме стратегічні об’єкти. Це викликає питання щодо безпеки таких даних в умовах війни, коли знімати переміщення військових та техніки заборонено. За словами Ярослава Хлівного, ризик витоку інформації є, але відповідальність за безпеку покладена на МВС, яке гарантує збереження даних протягом 15 років.

Популярні новини зараз
В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Мобілізованим оголосили важливе нововведення Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Нагадаємо, українцям масово розсилатимуть повістки поштою: у ТЦК назвали, хто отримає найближчим часом

Раніше ми розповідали, що українці можуть служити неподалік від дому: як скористатися привілеєм

Також, штрафи від ТЦК: коли їх можна оскаржити