Для всіх наших дорогих та шановних читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що український уряд планує провести індексацію пенсій у березні 2025 року.

Точний розмір перерахунку поки що не відомий (немає необхідної статистики), проте підвищення може бути більшим, ніж у березні 2024 року.

Про це стало відомо завдяки сюжету одного із українських телеканалів.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Розмір індексації: сукупність половини інфляції за минулий рік (у 2025-му враховуватимуть поки що не відомий показник 2024-го) та половина від середньої за три роки динаміки зарплат (також показник поки що не відомий).

Популярні новини зараз
Увага на квитанції: українців попередили про платіжки за комуналку Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Згідно з оцінками НБУ, інфляція 2024-го буде на рівні 8,5%. Тобто половина цієї суми становитиме 4,25%. У той же час, середня за три роки динаміка зарплат становитиме 12,7%.

Отже, в сумі в Україні індексація у 2025 році може бути на рівні близько 16,95%. Слід зазначити, що це приблизні розрахунки. Навіть у Мінсоці іноді помиляються, намагаючись спрогнозувати розмір майбутньої індексації.

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Важливо відзначити, що підвищуватимуть "голу пенсію". Тобто розмір виплати без усіх можливих надбавок. Наприклад, якщо вам 66 років і ви виконали вимоги до стажу, мінімальний розмір пенсії для вас становить 3200 грн (40% мінімальної зарплати). При цьому та пенсія, яка вам розрахована за формулою, може бути значно нижчою, наприклад, 3000 грн.

При індексації на 16,95% (це зразковий показний) підвищуватимуть не ту пенсію, яку ви отримуєте (3200 грн), а ту, на яку ви заробили за формулою (3000 грн). Отже, розмір збільшення становитиме 508 грн, а в сумі після індексації замість 3200 ви отримуватимете 3508 грн. Тобто фактична ваша пенсія зросте на 9,6% (на 308 грн.).

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Тобто якщо індексація передбачає підвищення на 1,6 тис. грн, то пенсію підвищать лише на 1,5 тис. грн, а якщо 50 грн, то індексація становитиме 100 грн. Щоправда, ці правила наступного року ще можуть бути переглянуті.

Тут окремо варто зазначити, що за підвищення на 16,9% індексацію в 1,5 тис. грн можуть отримати лише ті пенсіонери, у яких зараз "гола виплата" становить 8,8 тис. грн. А це абсолютна меншість пенсіонерів.

Нагадаємо, ПриватБанк встановлює шалений кредитний ліміт: як його позбутися.

Раніше повідомлялося, є шанс на 400 грн "бонусів": чи буде в Україні осіння індексація пенсій.

Також, ігнорувати більше не можна: які штрафи чекають на українців.