Правоохоронці використовують контрольно-пропускні пункти для перевірки документів водіїв, транспортних засобів та пасажирів. Проте, важливо розуміти, що повноваження поліції на блокпостах обмежені законодавством, і не всі документи водії зобов'язані надавати на вимогу.

За словами юристів, поліція нерідко виходить за рамки своїх прав, вимагаючи від водіїв пред'явити документи, які за законом не підлягають перевірці на блокпостах. Найчастіше поліцейські просять посвідчення водія або поліс страхування, що суперечить чинній нормативній базі.

Блокпост, скріншот: YouTube
Блокпост, скріншот: YouTube

Постанова Кабінету Міністрів №1455 від 29 грудня 2021 року чітко регулює функціонування блокпостів і визначає, що вони призначені для перевірки особи громадян, транспортних засобів та їх вантажів. Ні посвідчення водія, ні страховий поліс не є документами, які підлягають обов’язковій перевірці на блокпостах. Крім того, на блокпостах поліція не має повноважень виявляти порушення правил дорожнього руху та штрафувати за це водіїв.

Експерти рекомендують водіям, які стикаються з вимогами пред'явити посвідчення водія або поліс страхування на блокпостах, ввічливо нагадати правоохоронцям про законодавчі норми. У випадку, якщо поліцейські все ж вирішують виписати штраф, юристи радять не зволікати та оскаржити його в суді. Більшість таких стягнень визнаються неправомірними та скасовуються, оскільки поліція не має права виписувати штрафи за порушення ПДР на блокпостах.

Популярні новини зараз
Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Нагадаємо, водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього

Раніше ми розповідали, що ігнорувати більше не можна: які штрафи чекають українців

Також, повідомте обов'язково: пенсіонерів можуть оштрафувати