З 18 травня в Україні діють нові норми Закону №3633-IX, згідно з якими всі військовозобов’язані чоловіки повинні мати при собі військово-обліковий документ (ВОД). Про це повідомив адвокат Володимир Крекотень.

У ВОД зазначено інформацію про військову спеціальність, медичний огляд, а також наявність відстрочки або бронювання від мобілізації. Громадяни зобов’язані пред’являти військовий квиток або приписне посвідчення на вимогу представників ТЦК та СП, працівників поліції, а також представників Держприкордонслужби в прикордонних районах та на пунктах пропуску через кордон.

Штрафи за неоновлення данних. Фото: АрміяInform
Штрафи за неоновлення данних. Фото: АрміяInform

Представники ТЦК та поліцейські мають право використовувати реєстр "Оберіг" для перевірки статусу особи. Якщо у військовозобов’язаного немає документа або він відмовляється його показати, представники ТЦК можуть вручити повістку для уточнення даних та накласти штраф, який варіюється від 5 100 до 25 500 гривень, залежно від обставин порушення.

Втім, адвокат Крекотень пояснив, що не у всіх випадках відмова пред’явити ВОД тягне за собою адміністративну відповідальність.

Популярні новини зараз
Путін оголосив про масштабне збільшення чисельності армії Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення Повістку отримають навіть ті, хто не оновив дані: нові правила призову в Україні З 1 жовтня платіжки за світло зміняться
Показати ще

ТЦК. Фото: скрін youtube
ТЦК. Фото: скрін youtube

Якщо дані особи можна перевірити через реєстр "Оберіг", підстав для штрафу немає через примітку до ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення. В інших випадках відмова може призвести до накладення штрафу.

Нагадаємо, повістки, штрафи та нові реєстри: як зміниться мобілізація восени

Раніше ми писали про те, що облік з 17 років і дані кожного в реєстрі "Оберіг": мобілізацію в Україні посилено, воювати підуть всі

Крім того, Знай.ua повідомляв, нові правила мобілізації: хто зможе отримати відстрочку