Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема, громадяни з інвалідністю I, II та III груп тепер не підлягають обов'язковому призову на військову службу під час мобілізації. Проте важливо відзначити, що такі особи можуть добровільно долучитися до військової служби за контрактом, якщо вони висловлять таке бажання.

Як пояснюють юристи адвокатського об'єднання "Бачинський та партнери", у законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" чітко прописано, що люди з інвалідністю мають відстрочку від призову. Група інвалідності в цьому випадку не відіграє ролі, а тому навіть особи з III групою інвалідності не призиваються до лав Збройних сил у 2024 році.

Оформлення інвалідності, скріншот: YouTube
Оформлення інвалідності, скріншот: YouTube

Крім того, певні категорії людей з інвалідністю звільняються від обов'язкових медичних оглядів та повторних комісій. Це стосується тих осіб, яким:

  • інвалідність II та III груп було встановлено в процесі підвищення або зниження групи;
  • інвалідність була присвоєна через поранення, травми або каліцтва, отримані під час бойових дій на захист України;
  • виявлено втрату кінцівок, парних органів або інші тяжкі травми.

Також під ці нововведення підпадають пацієнти з онкологічними захворюваннями, психічними або інтелектуальними розладами, церебральним паралічем або паралітичними синдромами, що отримали інвалідність з дитинства.

Популярні новини зараз
Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн Головне за 15 вересня: ПриватБанк обмежує карти, ТЦК знатимуть усі, а комуналку хочуть збільшити на 75% Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Нагадаємо, що ухилянтів ловитимуть по новому: ТЦК змінюють режим роботи

Раніше ми розповідали про повістки після оновлення даних: кому треба поспішити до ТЦК

Також, до 55 тисяч гривень штрафу навіть з відстрочкою: чоловіків загнали у жорсткі рамки