У період мобілізації військовозобов'язані в Україні стикаються з необхідністю проходження медичної комісії на військово-лікарських комісіях. Для успішного проходження ВЛК і запобігання можливим проблемам, важливо знати, які саме фахівці обов’язково оглядають і яку документацію варто мати при собі.

За словами Олега Фаріона, керівника медичної служби Тернопільського обласного територіального центру комплектування, військовозобов'язані мають пройти огляд у таких спеціалістів:

Крім того, флюорографія органів грудної порожнини є обов’язковою для всіх, а для осіб старших за 40 років – електрокардіографія. Якщо лікарі виявлять потребу в додаткових обстеженнях, військовозобов'язаний буде скерований на відповідні процедури.

черги на ВЛК у Києві у Солом'янському ТЦК СП
черги на ВЛК у Києві у Солом'янському ТЦК СП

Оскільки електронна система охорони здоров'я Helsi може не містити всієї необхідної інформації про історію хвороб, обов'язково слід брати з собою всі медичні документи. Це дозволить лікарям отримати повну картину стану здоров'я пацієнта та уникнути непорозумінь.

Якщо військовозобов'язаний не згоден із рішенням міської чи районної ВЛК, він має право оскаржити його в обласній комісії. У разі незгоди з рішенням обласної ВЛК, висновок можна оскаржити в центральній ВЛК, а якщо і це не допоможе – у суді. Оскарження повинне бути здійснене протягом 60 днів з дня ознайомлення з постановою.

Перехід військово-лікарських комісій на цілодобовий режим роботи викликає певні занепокоєння серед правознавців. Вони зазначають, що проведення медоглядів у нічний час може призвести до зниження якості обстежень та порушення прав військовозобов’язаних. Ризик примусової мобілізації також зростає, оскільки поспішне проведення огляду в нічний час може не дати об'єктивної оцінки стану здоров'я.

Нагадаємо, повістки, штрафи та нові реєстри: як зміниться мобілізація восени

Раніше ми розповідали про нові правила мобілізації: хто зможе отримати відстрочку

Також, кордон відкриють, але не для всіх: кого з українців випустять з країни у вересні