Кожен наш читач знає, що в Україні взимку платіжки за комуналку зростають дуже різко. На цей раз справа не у підвищенні тарифів. Для опалення житла потрібно використовувати більше газу та електрики, саме тому для багатьох людей платіжки стають просто непідйомними.

На цей раз ви дізнаєтесь, чи буде підвищення тарифів на комуналку з 1 грудня. Відповідь на це запитання надали експерти порталу "На пенсії".

В уряді вже давно говорять про перегляд комунальних тарифів. І головна причина – рекомендації наших міжнародних партнерів, які нам дають кредити та озброєння, провести лібералізацію тарифів, тобто наблизити їх до ринкових цін.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Сьогоднішні тарифи, на думку експертів, далекі від ринку, тому багато українців із завмиранням серця чекають підвищення комунальних платежів.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Але в грудні 2023 року тарифи не підвищуватимуться, а це означає, що ми платитимемо за тими самими розцінками, що й у листопаді.

Тарифи на світло, скріншот: Facebook
Тарифи на світло, скріншот: Facebook

Тариф на електроенергію з 1 грудня

З 1 червня українці почали платити за світло за новим тарифом – 2,64 грн за кіловат. Цей тариф застосовується всім побутових споживачів, незалежно від кількості споживаної електроенергії.

Нагадаємо, раніше громадяни, які споживали менше 250 кіловат, платили 1,44 грн, а ті, хто використав понад 250 кіловат – 1, 68 грн. Тепер тариф фіксований для всіх.

Єдина можливість заощадити – встановити двозонний або тризонний лічильник. Хоча саме двозонні фахівці вважають більш вигідним для пересічних громадян. З 23.00 до 07.00 можна платити за світло наполовину менше – 1,32 грн замість 2,64. В решту часу тариф не змінюється і становить 2,64 грн.

Тарифи на газ. Фото: скрін youtube
Тарифи на газ. Фото: скрін youtube

Тарифи на газ та тепло з 1 грудня

У грудні 2023 року ціни на газ для споживачів, а також список постачання його компаній залишаться незмінними.

Компанія "Нафтогаз України", яка постачає газ для 98% домогосподарств, встановила тариф на газ з 1 травня 2023 року. Вартість газу за фіксованим тарифом становить 7,96 гривні за кубометр. Ця ціна для населення залишиться незмінною принаймні до 30 квітня 2024 року.

Крім того, ціна на газ для виробників тепла, які забезпечують населення, а також бюджетні установи залишається на рівні 7420 гривень та 16390 гривень відповідно, за тисячу кубометрів з урахуванням ПДВ.

Тарифи на воду. Фото: скрін youtube
Тарифи на воду. Фото: скрін youtube

Тарифи на водопостачання та водовідведення з 1 грудня

Залишаються колишніми й тарифи на воду. Але якщо за світло ми платимо за однаковим тарифом для всіх, то із водою ситуація інша. У кожному регіоні тарифи є різними. Наприклад, найбільше за водовідведення та водопостачання платять у Запоріжжі, де ціна за кубометр води становить 25 гривень, а за водовідведення – 40,51 гривень за кубометр.

Нагадаємо, зробити це потрібно до 1 грудня: одержувачів субсидії та пільг попередили про обов'язкову процедуру.

Раніше повідомлялося, дочекалися: з 1 січня українські пенсіонери отримають 2600 грн надбавки, хто перший у черзі.

Також, 30 років - мало? В Україні з 1 січня зміниться розмір обов'язкового страхового стажу..