В Україні виплати з інвалідності безпосередньо залежать від ступеня каліцтва та віку. Проте уряд встановив мінімальні рівні, які не можуть бути нижчими для пільгової пенсії.

Виплати за інвалідністю визначаються групою, яка залежить від ступеня каліцтва. Нинішні мінімальні суми становлять:

  • І група – 2300 гривень;
  • ІІ та ІІІ групи для непрацюючих – 2 100 гривень;
  • ІІ та ІІІ групи для працюючих – 2 093 гривні.

Пенсія. Фото: Youtube
Пенсія. Фото: Youtube

Групу інвалідності встановлює спеціальна комісія, яка проводить огляд та призначає повторну експертизу для підтвердження статусу. Зміна групи під час повторної перевірки тягне за собою коригування виплат.

Крім факторів, пов'язаних з віком та групою інвалідності, існують також додаткові стимули до виплат пенсій у разі, якщо інвалідність була отримана внаслідок воєнних дій чи інших тяжких обставин.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Розмір пенсії по інвалідності визначається віком та ступенем інвалідності:

  • І група – 100% пенсії за віком;
  • ІІ група – 90%;
  • ІІІ група – 50%.

Мінімальна пенсія для людей з інвалідністю І групи, які її отримали в результаті війни, становить не менше 13 604,5 гривень (650% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність).

Вікова пенсія визначається стажем на момент отримання каліцтва, різницею між віком та 60 років (граничний вік виходу на пенсію), а також іншими персональними параметрами.

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Однак, щоб отримувати виплати з інвалідності або вікової пенсії, важливо своєчасно звертатися до відповідних установ для встановлення відповідного статусу та проведення всіх необхідних процедур.

Окрім того, очікується, що система виплат з інвалідності та пенсій зазнаватиме регулярної індексації та оновлення, щоб враховувати зміни в економіці, вартості життя та інших факторів, що впливають на рівень життя українських пенсіонерів.

Індексація пенсій востаннє проводилася у березні. Наступна індексація очікується на початку 2024 року, проте точні терміни проведення залежать від зовнішніх обставин та ситуації на фронті.

Також портал Знай.ua писав, що в YASNO роздають українцям знижки: є шанс добре заощадити

Як повідомлялося раніше, українців можуть позбавити фінансової допомоги: у кого заберуть виплати

Крім того, ми писали, платіжка з "сюрпризом": в обленерго попередили українців