Українці отримують електроенергію за фіксованою ціною через накладення спеціальних обов'язків на виробника, але "Укренерго" все одно опиняється у боргах і ставить під загрозу стабільну роботу системи.

Експерт Борис Кушнірук наголосив, що на листопад борги на енергоринку сягнули 60 млрд гривень. Відсутність вирішення цього питання загрожує не лише зеленим поколінням, а й стабільності роботи зелених генерацій, особливо теплових та електростанцій.

"Ситуація така: їм потрібні оборотні кошти для закупівлі всього, що пов'язано з господарською діяльністю, а з ними повністю не розраховуються. Я згадував постанову уряду про те, що повинні знайти механізм компенсації за ПСО", – зазначає Борис Кушнірук.

АЕС, опалення, електроенергія // фото Getty Images
АЕС, опалення, електроенергія // фото Getty Images

ПСО - це особливі зобов'язання з електропостачання населення за фіксованими цінами. Держава покладає ці обов'язки на виробників, якщо ринкові ціни можуть загрожувати вразливим групам населення.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

"Енергоатом", головний виробник електроенергії в Україні, активно виконує зобов'язання щодо забезпечення доступних цін для населення. А "Укренерго" має проблеми, покриваючи лише 50% своїх зобов'язань.

Енергоатом
Енергоатом

Їхній борг перед зеленими виробниками перевищує позначку 30 мільярдів гривень, а загальна втрата компанії за останні роки становить 68 млрд гривень.

Таким чином, ще у 2019 році уряд доручив Мінфіну визначити фінансування та порядок компенсації тим учасникам ринку, яким приписані спеціальні обов'язки щодо забезпечення населення електроенергією за фіксованою ціною (це ПСО).

"Але у Мінфіну кошту на це немає. І він просто саботує будь-який розгляд цього питання, адже в такому разі потрібно знаходити кошти для компенсації", – зазначає Кушнірук.

Гроші
Гроші

Борг не лише залишається, а й збільшується. Якщо самі постачальники енергії частково погашають борги, енергетичний ринок цього зробити не може. Це пов'язано із системою балансів, яка передбачає, що держава має компенсувати виконання спеціальних зобов'язань щодо забезпечення населення енергією за фіксованою ціною (ПЗГ).

"Якщо встановлено ПСО і є фіксована ціна для населення, то в цьому випадку має бути чіткий механізм не допускати нарощування. Адже хтось потім повинен його закривати", – каже він.

За словами Кушнірука, покривати цю різницю має Міністерство фінансів, проте поки що воно не робить відповідних дій. Таким чином, сама система ПСО і стала джерелом зростання заборгованості.

Нагадаємо, за доставку блакитного палива можна платити менше: газовики назвали умову

Як повідомляв Знай.ua, у вас електрична плита і вимкнули світло? Все одно можна приготувати їжу, 2 перевірені способи