В Україні продовжується фізична ідентифікація одержувачів пенсій та соціальних виплат. Це необхідно, щоб переконатися, чи жива людина, яка отримує кошти від держави, і чи справді вона є тим, кому вони були призначені спочатку.

Однак не всі пенсіонери піддаються цій перевірці. Міністерство соціальної політики наголошує, що цю необхідність відновлено лише для тих пенсіонерів, які стали внутрішньо переміщеними особами до початку повномасштабної війни (24.02.2022 року). Для інших вона діяла весь час.

Багато громадян вже проходили ідентифікацію, коли оформляли пластикову картку в банку або отримували пенсію від листоноші. Але для деяких громадян проходження фізичної ідентифікації не діяло в останні три роки через пандемію.

Оформлення документів, скріншот: YouTube
Оформлення документів, скріншот: YouTube

Щоб полегшити процес для тих, хто не має можливості відвідати банк або офіс Пенсійного фонду, було запроваджено додаткові способи ідентифікації як віддалено, так і з особистою присутністю.

Популярні новини зараз
Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Наприклад, якщо пенсіонер перебуває на підконтрольній Україні території, то він може відвідати відділення Ощадбанку. Якщо ж за межами країни або на тимчасово окупованих територіях можна пройти ідентифікацію через особистий кабінет напорталі електронних послуг Пенсійного фонду України,або звернувшись до дипломатичної установи України за підтвердженням життя особи.

До заяви також слід додати якісну скановану копію документа з підтвердженням того, що особа жива, з використанням електронного цифрового підпису.

Документ, отриманий на підтвердження факту життя, разом із письмовою заявою про продовження виплати пенсії необхідно отруїти поштовим відправленням до місцевого офісу Пенсійного фонду України, де особа перебуває на обліку.

Найближчим часом також буде представлено докладний посібник із проведення фізичної ідентифікації через відеозв'язок, що має спростити взаємодію з Пенсійним фондом України.

Раніше ми писали про те, що прийде домагатися через суд: у ПФУ розповіли, кому не призначать пенсію

Як повідомляв Знай.ua, три платіжки за розподіл газу: які з них потрібно платити