Для всіх наших шановних читачів, котрі уважно стежать за своїми платіжками по комуналці, є дуже важливі новини. Важливо розуміти, за які саме послуги платитимуть з 1 січня 2024 року українці, отримуючи оновлені платіжки за газ.

На цей раз йдеться про обслуговування газових мереж. Про це розповів засновник Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Тарифи на газ, скріншот: YouTube
Тарифи на газ, скріншот: YouTube

"Один раз на рік фахівці повинні здійснювати візуальний огляд газопроводів, перевіряти наявність вільного доступу до них, стан фарбування та кріплення газопроводу, наявність футлярів у місцях прокладання через зовнішні та внутрішні конструкції будинку, стан ущільнення міжтрубного простору, очищати його від бруду та, у разі необхідності відновлювати його", - пише експерт.

Публікація Олега Попенка, скріншот: Telegram
Публікація Олега Попенка, скріншот: Telegram

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Олег Попенко додає, що у багатоквартирних будинках один раз на 6 місяців (до початку та після закінчення опалювального сезону) здійснюється перевірка на герметичність з'єднань газопроводів та газового обладнання. У приватних будинках та квартирах така опція здійснюється вдвічі рідше – лише 1 раз на рік.

А в міжопалювальний період, один раз на 3 роки, у багатоповерхівках випробовують на густину під певним тиском ділянку газопроводів. У приватних будинках та квартирах такі випробування проводяться лише тоді, коли довжина внутрішнього газопроводу становить понад 5 м.

Також, за його словами, щорічно перевіряється працездатність запірних пристроїв, встановлених на газопроводах. Здійснюється їх очищення від залишків корозії та мастила.

Відповідно до вимог та рекомендацій заводів-виробників, проте не рідше одного разу на рік, здійснюється техогляд газового обладнання. А саме: прочищення пальників та системи видалення продуктів згоряння газу, регулювання режимів роботи, перевірка параметрів спрацьовування автоматики безпеки та відповідності робочого тиску перед газовими приладами, перевірка щільності газових комунікацій та усунення наявних витоків газу.

Тарифи на газ, скріншот: YouTube
Тарифи на газ, скріншот: YouTube

Щорічно одночасно з техоглядом газового обладнання здійснюється перевірка наявності тяги у димових та вентиляційних каналах.

Також не рідше ніж один раз на рік постачальник послуг повинен перевірити належну роботу стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень.

Нагадаємо, відключення тепла за борги та ціни на опалення: як пройде опалювальний сезон.

Раніше повідомлялося, ані графіків, ані світла: куди скаржитися, якщо зникла електроенергія.

Також, платіжки "з'їдатимуть" менше грошей: в обленерго розповіли, як заощадити.