Традиційно перехід на зимовий час в Україні відбувається в останню неділю жовтня. У 2023 році дата переведення стрілок годинника припадає з 28 на 29 жовтня, тобто з суботи на неділю.

Завдяки переведенню годинника на зимовий час у вихідний день ви можете спати на годину довше.

Перехід на "зимовий" і "літній" час, скріншот: Youtube
Перехід на "зимовий" і "літній" час, скріншот: Youtube

Перехід на зимовий та літній час було введено у 1981 році з метою економії електроенергії. Тому восени стрілки годинника переводять на зимовий час — на годину назад, а навесні — на літній, на годину вперед. Але в поселення роки все більше країн стали відмовлятися від цієї традиції через низьку ефективність та шкоду здоров'ю.

Вплив на здоров'я

Вчені вважають, що сезонний переведення годинника негативно впливає на здоров'я. Все тому, що це змінює біологічні ритми людини. Переведення стрілок годинника на годину тому провокує розвиток імунних та серцево-судинних захворювань, викликає загострення хронічних хвороб, порушення сну і може стати причиною осінньої депресії.

Тому щоб перехід на зимовий час пройшов непомітно для здоров'я, потрібно готуватися в ньому заздалегідь.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

Для цього необхідно:

  • дотримуватись культури сну
  • заздалегідь починати трохи раніше прокидатися і лягати спати
  • змістити свої звичні процеси - робити всі фізіологічні процеси в такому ритмі, як це було раніше

Сон, людина, що спить. Фото: Знай.ua
Сон, людина, що спить. Фото: Знай.ua

Зазначимо, що самі українці вважають, що саме так званий "зимовий час" є їхнім часом і сильно "за" те, щоб скасувався перехід на літній час. Хто знає, можливо в 2024 році влада почує заклики народу і скасує це кручення стрілок туди-сюди.

Нагадаємо, що Україна переводитиме стрілки цієї осені: зимовий час, який допоможе поспати довше.

Раніше ми повідомляли про перехід на зимовий час 2023 року: у яку дату українцям потрібно перевести годинник.