Офіційно працевлаштовані працівники у разі хвороби чи травми можуть розраховувати на оплату лікарняного. Для цього потрібно звернутися до вашого сімейного лікаря, який випише вам медичний висновок про тимчасову непрацездатність пацієнта.

Лікарняні. Фото: Youtube
Лікарняні. Фото: Youtube

Через війну багато підприємств перейшло на скорочений робочий тижень, тож українців хвилює питання, чи можуть вони в такому випадку розраховувати на оплату лікарняного.

Відповідь на це питання надали фахівці Пенсійного Фонду України на своїй сторінці у Facebook.

ПФУ. Фото: скрін youtube
ПФУ. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Спеціалісти повідомили, що оплата листків непрацездатності (лікарняних), які мають право видавати як лікарі у закладах, так і медики-ФОПи, оплачується навіть тоді, якщо на підприємстві запроваджено неповний робочий тиждень.

"Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою обмежень обсягу трудових прав працівника (стаття 56 Кодексу законів про працю України)", — пояснюють експерти.

ПФУ. Фото: скрін youtube
ПФУ. Фото: скрін youtube

Зазначається, що у випадках запровадження на підприємстві неповного робочого дня або неповного робочого тижня допомога з тимчасової непрацездатності за період тимчасової непрацездатності працівника, календарні дні якої припали на зазначений період, надається йому на загальних підставах за календарні дні тимчасової непрацездатності.

Раніше портал Знай повідомляв, працівники мають шанс отримати грошову допомогу від роботодавця: у якому разі виплатять.

Також наш портал інформував, лікарняні для ФОПів: за яких умов виплатять і від чого залежить розмір суми.

Крім того, ми писали, 6660 гривень кожному члену сім'ї: розпочалася реєстрація на нову виплату, як подати заявку.