В період новорічнх свят на Закарпатті в лікарнях стрімко закінчуються запаси крові. Медики обласної станції переливання крові звернулися до українців із проханням зробити маленьку (і в той же час дуже велику) справу - стати донором крові.

"Насправді це дуже благородна акція, бо для того щоб стати героєм у найкоротший термін, достатньо прийти і здати кров. Ця кров не сьогодні-завтра врятує чиєсь життя. Це найпростіше, що можна зробити для інших людей", - розповів заступник начальникавідділу оцінки впливу на довкілля та моніторингу навколишнього природного середовища департаменту екології та природних ресурсів ОДА Остап Цапулич, котрий уже вп’яте став донором, йдеться в повідомленні прессцентру ОДА.

фото \\ прессцентр Закарпатської ОДА

фото \\ прессцентр Закарпатської ОДА

Здати кров може кожен охочий здоровий мешканець: вік 18 – 60 років, маса тіла не менше 50 кг. Перед здачею крові донори обов'язково проходять обстеження та здають кров на аналіз. За один забір зазвичай беруть 450 мл + 40 мл крові – це 6-8% від загальної маси тіла дорослої людини. Осіб легших за 50 кг або зростом нижче 150 см в індивідуальному порядку до здачі крові може допустити лікар-трансфузіолог.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

фото \\ прессцентр Закарпатської ОДА

фото \\ прессцентр Закарпатської ОДА

фото \\ прессцентр Закарпатської ОДА

Донорами не можуть бути: ВІЛ-інфіковані особи, люди, які хворіли або хворіють на сифіліс, вірусні гепатити, туберкульоз, із гіпертонічною хворобою ІІ-ІІІ ст., ішемічною хворобою серця, атеросклерозом, люди, які мають захворювання нирок, органів травлення, гострі запальні процеси.

фото \\ прессцентр Закарпатської ОДА

Нагадаємо, що солістка групи "KAZKA" Олександра Зарицька побувала в Харкові і здала плазму крові для онкохворих дітей.

Як повідомляв портал Знай, прикарпатець пустив кров сотні разів заради хворих земляків: "у їхніх венах-моє життя"

Також Знай писав, що в Харкові живе пес Тофік, який жертвує свою кров іншим собакам Центру поводження з тваринами протягом двох з половиною років. За цей час чотирилапий врятував життя 32 тварин.