Депутати Закарпатської обласної ради просять уряд скасувати абонплату за транспортування газку для населення регіону.

Платіжки за газ, скріншот YouTube
Платіжки за газ, скріншот YouTube

Текст звернення опубліковано на офіційному сайті державної установи, під ним поставили підписи народні обранці Закарпаття.

Слуги народу звертаються до Кабінету Міністрів України та Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

У повідомленні йдеться, що у регіоні занепокоєні ухваленими нормативними документами щодо встановлення тарифів на послуги розподілу природного газу для операторів газорозподільної системи. Депутати переконані, що це викликало значний суспільний резонанс, призвело до масового невдоволення населення з приводу несправедливої та надмірної плати за транспортування природного газу. Окрім того, непродумана система тарифоутворення створила безпрецендентну колізію: люди, які не користуються газом, мають платити за транспортування цього газу.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Закарпатська облрада, фото: офіційний сайт установи

"З 1 січня 2020 року споживачі змушені платити окремо за газ, як товар, і окремо – за його доставку. Через низьку платоспроможність громадян, майже всі зароблені кошти людям доводиться віддавати за комунальні послуги, а зараз їм ще й треба доплачувати за так звану "доставку газу", що стало додатковим навантаженням на бюджет кожної української родини. Значна частина жителів Закарпатської області свого часу за власні кошти купували відповідні матеріали (труби, ізоляційний матеріал та інші витратні матеріали) для підведення до своїх господарств газу, але прийняте в цей час рішення змушує всіх здійснювати оплату за транспортування газу до своїх осель фактично по своїх власних трубах. Водночас у країні повністю відсутній контроль за якістю блакитного палива, яке постачається кінцевому споживачу", - підкреслюють слуги народу.

Комунальні платежі, фото Сьогодні
Комунальні платежі, фото Сьогодні

Неприємним нюансом також є те, що лічильники враховують лише об’єм, а не якість природного газу, тому населення платить за "брудний газ", який ледь горить, а коштує, як газ найвищої категорії. Крім цього, з 1 липня по всій Україні зросте вартість транспортування газу для населення, а тарифи на його транспортування будуть різнитися для кожного регіону. Зважаючи на ситуацію та вищеперелічені фактори, з кожним підвищенням цін і тарифів у житлово-комунальній сфері зазначені проблеми лише загострюються, а у суспільстві зростає невдоволення політикою держави з комунальних питань.

"Враховуючи викладене вище, з метою недопущення додаткового фінансового навантаження та уникнення соціальної напруги серед населення, депутати Закарпатської обласної ради, переконливо просять скасувати, так звану "абонплату за транспортування газу", - резюмують у зверненні.

Нагадаємо, депутати придумали, як покарати за борги по комуналці.

Як повідомляв Знай. ua, хакер з Полтави зламав водоканал і списав борги за комуналку.

Також Знай. ua писав, що в Україні визначилися, як боротися з боржниками комуналки.